film in het kort

over de maker

home

 

waarom een documentaire

Aanleiding voor het maken van de documentaire Het Geheim van de Klokkenmakers was het sluimerende gevoel van onbehagen over de duizelingwekkende snelheid waarop onze samenleving verandert door de digitale revolutie. De informatie- en communicatietechnologie heeft in nog geen 20 jaar voor een compleet nieuwe wereld gezorgd. En de ontwikkelingen gaan alleen maar sneller, zo snel zelfs dat wie nu geboren wordt één ding zeker weet: bij zijn dood zal de technologie onherkenbaar anders zijn. De digitale wereld is een fascinerende wereld met mogelijkheden om wereldwijd te kunnen communiceren en ons dagelijks leven en werk te vereenvoudigen. Maar het blijkt ook een wereld met schaduwzijden.

Zoals alle revoluties leidt ook de digitale revolutie tot vormen van collateral damage. Problemen als gevolg van digitale veiligheid en privacy, informatiestress, gameverslaving, gedragsverandering bij kinderen en vervreemding van de natuurlijke aardse wereld zijn maar enkele voorbeelden.

goodolddarwin

De discussie over de impact van nieuwe technologie lijkt vaak op een simpele clash tussen cultuuroptimisten en cultuurpessimisten. Optimisten omhelzen de ongekende mogelijkheden. Zij stellen dat de mens zich altijd weet aan te passen aan nieuwe technologie en dat somberheid en verzet van alle tijden is. Ook bij het zien van de eerste stoomtrein waren er immers doodsbange burgers die het eind van de wereld voorspelden.
Pessimisten zien de mensheid in de moderne technologische samenleving steeds verder afraken van de kern van het leven. Ze hebben de neiging technologie af te wijzen en zich soms letterlijk terug te trekken in oude leefpatronen.


Natuurlijk ligt de waarheid weer ergens in het midden.

Inmiddels kan onderzocht worden welke invloed de digitale omgeving heeft op ons gedrag en onze manier van denken. Er zijn nog sceptici onder de wetenschappers die beweren dat een (eventueel schadelijke) invloed nog niet bewezen is. Maar het gezond verstand weet dat elke nieuwe omgeving ons beinvloedt. De vraag die onderzocht moet worden is dus niet of er invloed is maar welke invloed er is.

goodoldvaria

Het is ondoenlijk om alle bronnen van inspiratie, gedachten, feiten, wetenschappers, opinieleiders, schrijvers, filosofen, optimisme en pessimisme te benoemen. Een kleine greep uit de bronnen is te vinden via links in het Willekeurig World Wide Web.

 

wwww datavloed worldofwarcraft laatstekind cochrane_foodforthought twitterhype transhumanisme houellebecq campzone cyberspace_odyssee kind en media natuurcollege embedded fitness secondlife andrew keen kokswijk multitasking