jos de mul

jacob van kokswijk

stef aupers

peter cochrane

richard louv

goodold darwin

home

 

goodold darwin

goodold darwin

Goodold Darwin is een avatar uit Second Life die in het tweede leven is geroepen door de maker van de documentaire. Via dit virtuele alter ego verkent hij in de film de wereld achter de schermen om te bemerken dat die virtuele omgeving fascinerend maar ook dodelijk saai kan zijn. Hij vraagt zich af hoe het zou zijn als onze hersens steeds meer zouden wennen aan virtuele communicatie en als mensen geen onderscheid meer zouden kunnen maken tussen realiteit en virtualiteit. Goodold zou als rasechte romanticus antwoorden dat het een verarmde wereld zou zijn.

Zwervend door cyberspace filosofeert hij over de informatietechnologie die steeds meer het tempo van de samenleving bepaalt en zichzelf onmisbaar heeft gemaakt. Goodold Darwin benoemt de paradox dat we ondanks alle mooie beloften van technologen juist geen greep krijgen op de steeds complexer wordende omgeving waarin allerlei systemen vastlopen. Goodold vermoedt dat de moderne digitale mens het zicht op de werkelijkheid begint kwijt te raken. Het menselijk gedrag in de gefragmenteerde wereld begint te lijken op dat van een rusteloze speelbal die het contact met de aarde is kwijtgeraakt.

Goodold ervaart het informatiebombardement in onze samenleving als een vorm van geestelijke milieuvervuiling. Zoals gifstoffen in water en lucht ons lichaam bedreigen, zo vormt de uitstoot van slechte kwaliteit prikkels een sluipende vergiftiging van onze geest. In de snelle waan van de dag schreeuwen de media en het internet om aandacht met onbeduidende programma's, met oppervlakkige meningen, met twitter, spam en hatemails, met banners en reclameboodschappen. Dat alles verpakt in een hectische visuele prikkeling.

Aan het eind van de film probeert Goodold zich voor te stellen hoe aan het eind van de 21e eeuw een nieuw verhaal zal gaan. Het verhaal dat technologen ooit probeerden om het leven van mensen aan te passen aan de wereld van computers. Of dat gelukt is en of ze daarbij nog aan de legende van de klokkenmakers hebben gedacht....

 

Goodold Darwin in een virtuele nachtclub

 

Goodold Darwin raakt overprikkeld